Home » Asteroid koji ide ka Zemlji mogao bi sve da nas učini milijarderima

Asteroid koji ide ka Zemlji mogao bi sve da nas učini milijarderima

Piše INFO

NASA pokreće misiju u kojoj će proučavati asteroid za koji se vjeruje da sadrži toliko dragocjenih metala da bi svi na Zemlji bili milijarderi. Bogatstvo koje “nosi” to nebesko tijelo procjenjuje se na oko 10.000 bilijardi dolara.

Otkriven u martu 1852. godine, 16 Psiheja (Psyche 16), stijena je široka 200 kilometara. Vijek i po nakon otkrića, asteroid će biti u fokusu NASA projekta, čiji početak se očekuje u avgustu 2022. godine.

Letjelica Američke agencije za istraživanje svemira na destinaciju bi trebalo da stigne četiri godine kasnije, početkom 2026. godine.

To će biti prvo istraživanje metala umjesto kamena i leda, što je uobičajena praksa kod misija na nebeska tijela.

“Za razliku od većine drugih asteroida koji su kamena ili ledena tijela, naučnici misle da se (metalni) asteroid 16 Psiheja tipa M sastoji uglavnom od gvožđa i nikla sličnih onim koji se nalaze na Zemlji”, navodi NASA.

Asteroid se nalazi između Marsa i Jupitera. Vjeruje se da je dio protoplanete uništene brojnim sudarima sa drugim tijelima pri formiranju Sunčevog sistema.

Cilj razrješenje misterije porijekla asteroida 16 Psiheja
Tim u Kaliforniji je izradio temperaturnu mapu koja će pomoći NASA stručnjacima da razumieju bolje svojstva površinskog dijela asteroida. Infracrveni snimci nebeskih tijela obično pružaju samo fragment podataka ekvivalentnih jednom pikselu, ali istraživači se nadaju rezoluciji od 50 piksela.

“Nalazi su ogroman korak ka razrješenju misterije porijekla ovog neobičnog objekta za koji su neki mislili da je komad jezgra protoplanete koja nije imala sreće”, naveli su istraživači zaduženi za nedavne studije.

Otkrili su da površinu asteroida najmanje 30 odsto čini metal, a i površinske stijene sadrže sitnije komade metala.

Na osnovu snimaka napravljenih teleskopom Habl procjenjuje se da vrijednost dragocjenih metala na asteroidu kreće oko 10.000 bilijardi dolara.

Slične novosti

Komentari