Home » Armata T-14 uveden u operativnu upotrebu

Armata T-14 uveden u operativnu upotrebu

Piše INFO

Britansko ministarstvo odbrane posle dužeg vremena ponovo se oglasilo o ruskom tenku Armata T-14.

Kako je Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo, Rusija je taj tenk uvela u operativnu upotrebu.

“Potvrđeno je da je glavni borbeni tenk Armata ušao u službu ruske vojske, ali da neće biti raspoređen u Ukrajini. Ovo je vrlo verovatno zbog visokih troškova i potencijalne štete po reputaciju gubitka prestižnog tenka u borbi”, saopštili su Britanci.

Inače o tome su ruski mediji pisali još 4. marta 2024. godine. To ukazuje da je Britancima trebalo skoro mesec dana da potvrde ovu vest.

Novi ruski tenk T-14 Armata usvojen je od strane ruske vojske, ali se neće koristiti u zoni borbenih dejstava. Ovo je saopštio šef Rosteka Sergej Čemezov.

Po svojim karakteristikama značajno nadmašuje sve tenkove u službi Oružanih snaga Rusije, ali visoka cena stavlja tačku na njegovu moguću upotrebu na frontu. Ministarstvu odbrane je lakše kupiti slične tenkove T-90M Proriv, koji takođe imaju odlične karakteristike, ali su mnogo jeftiniji.

Armata predstavljen je javnosti još u maju 2015. godine, ali do danas još nije ušao u masovnu serijsku proizvodnju. Pripada četvrtoj tehnološkoj generaciji.

Ovaj tenk se razlikuje od decenijama ustaljene paradigme gradnje tenkova po tri osnovna pristupa: sva tri člana posade su u upravnom odeljenju napred, zaštićena u posebnoj oklopnoj kapsuli sa daljinski upravljanom kupolom i naoružanjem, maksimalno zaštićena i od eksplozije municije iza njih ima brojne sisteme optoelektronskog osmatranja i nišanjenja – danju i noću i aktivni sistem zaštite od projektila i mina iz sve tri sfere – sa zemlje, iz vazduha i ispod zemlje.

U konstrukciji tenka primenjena su najnovija tehnička i tehnološka dostignuća oklopne zaštite sa novim modelom kombinovanog višeslojnog, razmaknutog i modularnog oklopa.

Osnovni oklop u prednjem delu tenka T-14 štiti od svih potkalibarnih projektila kalibara do 120 mm, a od kumulativnih kalibara do 150 milimetara. Primenjeni čelik ima visoke zaštitne karakteristike. Novi tip ERO (eksplozivni reaktivni oklop) “relikt” dodatno štiti i od kinetičkih projektila, smanjujući im probojnost za 50 odsto (350 mm), a od kumulativnih za 90 odsto (oko 800 mm), odnosno zajedno sa osnovnim oklopom ekvivalent zaštite tenka dostiže 1.500 milimetara.

Slične novosti

Komentari