Home » Američki predstavnički dom odobrio covid plan vrijedan 1.9 milijardi dolara

Američki predstavnički dom odobrio covid plan vrijedan 1.9 milijardi dolara

Piše INFO

AMERIČKI predsjednik Joe Biden izvojevao je prvu zakonodavnu pobjedu kada je rano u subotu predstavnički dom usvojio njegov paket pomoći za oporavak od pandemije koronavirusa vrijedan 1.9 milijardi dolara.

Paket pomoći usvojen je u donjem domu s 219 glasova za i 212 protiv i poslan u Senat gdje demokrati planiraju manevar koji će im omogućiti da on prođe i bez potpore republikanaca.

Pelosi: Vlada je tu za američki narod

Pomoć će biti namijenjena za plaćanje vakcine i medicinske opreme i za novi krug hitne financijske pomoći domaćinstvima, malim poduzetnicima i državnoj i lokalnoj vlasti.

Demokrati kažu da je paket potreban za borbu protiv pandemije u kojoj je umrlo više od 500.000 Amerikanaca a milioni su ostali bez posla.

“Američki narod treba znati da je njihova vlada tu za njih”, rekla je u raspravi predsjednica doma Nancy Pelosi.

Republikanac McCarthy: To je bacanje novca

Republikanci, koji su poduprli prošli plan, rekli su da dobar dio novog nije potreban, te da će samo 9 posto ići izravno za borbu protiv virusa.

Republikanski čelnik Kevin McCarthy rekao da je se radi o “bacanju novaca”.

Predsjednik Biden iskoristio je prve sedmice na dužnosti za borbu protiv najveće zdravstvene krize ovog vijeka, koja je pogodila gotovo sve aspekte američkog života.

Demokrati se nadaju da će nacrt zakona Biden potpisati prije polovice marta, kada ističu potpore za nezaposlene i neki drugi tipovi pomoći.

Plan paketa pomoći

Paket pomoći uključuje 1400 dolara izravne pomoći pojedincima, 400 dolara sedmično savezne pomoći za nezaposlene do 29. avgusta, te pomoć onima koji su u poteškoćama za plaćanje najma i hipoteka tokom pandemije.

Demokrati će međutim morati smisliti kako riješiti pitanje predloženog povećanja minimalne plate, koji će možda morati biti izbačen iz nacrta zakona zbog komplikovanih pravila u Senatu.

Nacrt zakona sada ide u gornji dom, gdje bi demokratska potpredsjednica Kamala Harris mogla biti odlučujući glas budući da je odnos demokrata i republikanaca u Senatu 50-50.

Slične novosti

Komentari