Home » Albin Kurti: Srbija želi nastavak rata koji je izgubila na Kosovu

Albin Kurti: Srbija želi nastavak rata koji je izgubila na Kosovu

Piše INFO

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je ono što su sve vrijeme znali otkriveno na “najluđi” mogući način. Kazao je da je Srbija nakon 23 godine od završetka rata na Kosovu ponovo zaprijetila ratom i povratkom vojnih trupa i dodao da službeni Beograd danas govori i ponaša se kao prije 23 godine.

“Srbija ne krije da se želi vratiti na Kosovo, u suštini želi nastavak rata. Rat koji su izgubili i kapitulacija koju su prihvatili u Kumanovu 1999. godine. Srbijansko poricanje države Kosovo je stalna prijetnja. Prava integracija sjevera nije se dogodila ni nakon proglašenja nezavisnosti ni nakon desetljeća dijaloga”, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da je s kriminalcima poput Radojčića i Veselenovića napravljen dogovor kako o formiranju vlade, tako i o kupovini mira na sjeveru Kosova. Prema njegovim riječima, takva situacija je neprihvatljiva za demokratsku državu kakva je Republika Kosovo.

“Od početka smo govorili da je Vlada zainteresirana za saradnju sa svim Srbima. Mi smo najdemokratskija i najprogresivnija vlada u regiji. Želimo da Srbi zauzmu pozicije koje zaslužuju. Slali smo te poruke svaki dan. Srbija preko kriminalnih grupa i iskorištavajući nepostojanje cjelovitog zakona na sjeveru, građane Srbije drži kao taoce. Zbog krhkosti situacije, tolerirali smo odgodu naših akcija. Nismo odustali ni od jedne akcije koju smo poduzeli”, rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, bezakonje se neće tolerisati. Rekao je da Srbija želi povratak u rat kada je počinila genocid na Kosovu. Kurti je rekao da su Srbi građani Kosova i da se trebaju distancirati od kriminalnih grupa.

“Mi smo vlada mira koja će štititi sigurnost svih građana. Do ovakvog nas je stanja dovela militarizacija Srbije. Ova militarizacija prijetnja je čitavoj našoj regiji. Nakon sastanka donijeli smo odluku o povećanom oprezu i sigurnosti”, rekao je Kurti.

Premijer Kosova rekao je da dijalog od 18. augusta ima logičan redoslijed. Dodao je da je legitimno da jedna strana vjeruje da postoji bolji model za pitanje nevećinskih zajedica, kao i da je spreman i zainteresovan da se što prije postigne dogovor o međusobnom priznavanju u središtu.

“Premijer Srbije izabrao je Kinu da daje izjave o povratku vojske na Kosovo. Ovo je rekao iz Kine. U interesu je Beograda da Kinu približi Srbiji i da zajedno razgovaramo o Kosovu u Vijeću sigurnosti”, rekao je Kurti.

Kurti je pozvao KFOR da garantuje slobodu kretanja.

“Čekamo. KFOR traži malo vremena, pa čekamo. Vjerujem da biramo najbolji mogući put. Na vidjelo izlazi prava svrha ostavke policajaca predvođenih Beogradom. Ispostavilo se da je nalog Beograda da se Srbi uklone iz policije na Kosovu napravljen tako da kada bande pucaju na uniforme Kosova, osigura se da Srba nema”, rekao je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Xelal Sveçla rekao je da policija pravi svoje operativne planove i da će ukoniti barikade kada procjeni da je pravi trenutak.

“Policija Kosova ima potrebne kapacitete za uklanjanje barikada. Napravila je svoje operativne planove i u ovom trenutku oni to smatraju primjerenim, ako se barikade ne uklone, poduzet će odgovarajuće mjere. Da ne zaboravim reći da se sve ovo događa u saradnji s našim partnerima KFOR-om, EULEX-om i državama KVINT-e i vrlo brzo ćemo doći u situaciju da neće biti barikada”, rekao je Sveçla.

Slične novosti

Komentari