Home » Albanac pucao u selu na Kosovu i Metohiji, na kući Srbina ostavio vijenac

Albanac pucao u selu na Kosovu i Metohiji, na kući Srbina ostavio vijenac

Piše INFO

Albanac iz okoline Prizrena ispalio je danas oko podneva više hitaca u centru sela Donja Bitinja, u opštini Štrpce, a na zidu kuće Srbina Svetislava Stojkovića postavio vijenac sa cvijećem.

Iz Policijske stanice u Štrpcu za Kosovo onlajn su potvrdili da je osoba koja je pucala uhapšena.

Radi se o 68-ogodišnjem Albancu N.N. iz opštine Suva Reka, kojem je određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati.

Donja Bitinja je multietničko selo u kome žive i Srbi i Albanci.

Prema riječima mještana Donje Bitinje, na zidu kuće Svetislava Stojkovića, koji živi i radi u Švajcarskoj, postavljen je vijenac sa cvijećem i porukom na albanskom jeziku.

Oni su se odmah nakon pucnjave okupili na tom mjestu, a jedan od njih Јovica Staletović ističe da se možda samo pukom srećom nije desilo ništa ozbiljnije i niko nije povrijeđen.

  • Negdje oko 11.45 smo čuli pojedinačnu, a zatim četiri puta rafalnu pucnjavu. Dok smo se pitali šta je bilo, okupili smo se ovdje i vidjeli da je vijenac postavljen tu gdje ne treba da bude, jer tu nikada nije postojao grob, koje je malo niže. Sjetio se poslije 81 godine da mu je deda poginuo u Drugom svjetskom ratu, a ubili su ga Bugari, nije poginuo od Srba – priča Staletović.

Dodaje da se radi o Albancu iz Mačiteva kod Prizrena.

  • Žele da nas zastraše. Ajde što je postavio vijenac, ali zašto je pucao?. Šta bi bilo da se neko našao u blizini, kao za Badnje veče prošle godine? Mogao je neko da nastrada – kaže on zabrinuto.

Dodaje i da je okupljenim mještanima, pred policajcima, psovao “srpsku majku”.

  • On se poslije toga vratio, metak stoji još uvijek tu, a čaure je sakupio – rekao je Staletović.

Incident je kod mještana izazvao strah.

  • Uplašeni smo, komšije su nam tu, šta znamo koga kriju i šta rade, jer bi i oni sada trebalo da budu solidarni sa nama. Sa komšijama nemamo loše, ali dolaze sa strane… Prije nekoliko večeri, na godišnjicu smrti Adema Јašarija palili su vatru iznad crkve, a to nismo prijavili. A, to su naše komšije radile i provocirale – rekao je Staletović.

Mještani kažu i da su članovi iste albanske porodice i prije šest godina pokušali da u dvorištu kuće porodice Stojković postave spomenik, ali su se tada okupili u znak protesta i spomenik je odmah uklonjen.

Opština Štrpce najoštrije je osudila današnji incident u selu Donja Bitinja, a predsjednik opštine Dalibor Јevtić najavio je za ponedjeljak sastanak sa predstavnicima ovog mjesta i za utorak hitnu sjednicu Odbora za bezbjednost Skupštine Štrpce.

Slične novosti

Komentari