Home » Loše stanje u javnim preduzećima traje godinama

Loše stanje u javnim preduzećima traje godinama

Piše INFO

Loše stanje u javnim preduzećima Republike Srpske traje godinama,što je dovelo do niza problema u sektoru koji život znači za stanovništvo.Poslednja u nizu su dva giganta Elektroprivrede,TE Ugljevik i Gacko,dok su u Željeznicama Republike Srpske ostala neriješena i sindikalna prava radnika,rekli su gosti emisije Izazovi BN TV.

  • Elektroprivreda bi tebala da bude stub države i stub razvoja,međutim ovakvim načinom upravljanja,elektroprivreda Republike Srpske tone sve dublje i dublje, kaže predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević.

Ono što je problematično za Republiku Srpski, kaže on, jeste da, ako nastavimo ovakav proces restruktuiranja Elektroprivrede, dođemo u situaciju da izgubimo energetsku nezavisnost.

Na pitanje koji su problemi doveli ERS u ovakvo stanje, predsjednik Sindikata energetike Republike Srpske Slobodan Ostojić je rekao da već dvije godine jedna ekipa iz Hrvatske, gdje su pridodate i neke naše pojedine kolege koje im pomažu u radu, loše rade a rezultat svega biće to da sutra to preduzeće neće postojati.

Složeno stanje u Željeznicama vuče se već godinama, rekao je predsjednik Sindikata željezničara Republike Srpske Jelenko Dobraš.

“Još od 2005-2006 godine počela su neplanska primanja na Željeznici,gdje su ljudi zapošljavani bez konkursa.Do 2010 godine primjeljen je veliki broj radnika. Nakon toga je došlo i do promjene Uprave, narednih devet godina na čelu je bio Dragan Savanović i tada se počelo sa sistematskim uništenjem Željeznica RS”.

Na pitanje o reorganizaciji u ERS, kada su otpremnine isplaćivane i po 50 hiljada KM, Ostojić odgovara:

“Negdje oko 400 radnika je kroz stimulativne otpremine napustilo to javno preduzeće. Sve je rađeno po pravilniku,a taj pravilnik je unaprijed ponudio poslodavcu i jedan dio radnika koji je bio vjeran ERS nekih 25 godina, pa su dostizali taj iznos. Naravno,ostali su dobijali manji iznos.”

Opravdano sumnjamo da se provodi politika gašenja dvije termoelektrane i da se to mora zaustaviti, jednako kao i odliv kadrova. Uz kvalitetne uslove za rad i plate,ni jedno preduzeće ne bi imalo probleme kakvi danas postoje u sistemu većine javnih preduzeća.

Ona su uništena lošim upravljnjem,a direktori postavljani po sistetmu podobnih,a ne sposobnih nikada nisu odgovarali za loša poslovanja. Najčešće su to nerealna invstiranja I zaduženja koja će dovesti do toga da cijenu svega plate građani RS, zaključeno je u emisiji Izazovi BN TV.

Slične novosti

Komentari